• Home
 • Articole
 • Resurse
 • Servicii
 • Evenimente
 • Despre noi
 • Contact
 • Reiki Usui

  Reiki este un sistem de autovindecare, terapie şi evoluţie spirituală readus în cunoaşterea oamenirii de către Mikao Usui în 1922. Energia Reiki este energia universală provenită direct de la Sursă, fiind o energie benefică şi nepolarizată, care acţionează mereu spre binele celui care o primeşte. Caracteristici acestui sistem sunt simplitatea şi detaşarea de rezultate, practicantul devenind un canal cât mai pur pentru energia Reiki. Abilitatea de a practica şi de a transmite Reiki, cât şi cea de a preda mai departe, se obţine în urma unei iniţieri, însoţită de obicei de un curs teoretic, dar pentru a înţelege cu adevărat sistmul şi a integra învăţătura este necesară multă practică individuală.

  Specific Reiki este faptul că practicantul nu are o intenţie specifică şi nu se implică cu energia proprie în terapie sau chiar atunci când lucrează pentru sine. Energia Reiki este o energie inteligentă care echilibrează şi vindecă persoana în cel mai benefic mod, potrivit voinţei divine, ceea ce poate să nu coincidă neapărat cu dorinţele noastre de la nivel uman. În cazul unei afecţiuni grave energia poate să aducă de exemplu persoanei pace şi linişte sufletească şi conştientizarea cauzelor, nu neapărat vindecarea fizică. Pe de altă parte, folosind doar energia Reiki se pot trata, în principiu, o serie întreagă de afecţiuni fizice, cu câteva excepţii pe care le vom menţiona mai jos.

  Structura şi gradele Reiki

  Sistemul cuprinde 3 grade (sau 4 în anumite şcoli).
  1) Primul grad oferă posibilitatea de a transmite Reiki prin intermediul palmelor.
  2) Al doilea grad oferă primele 3 simboluri Reiki, simbolul puterii, simbolul vindecării mental-emoţionale şi simbolul distanţei şi acordează practicanul mai profund la energia Reiki. Sunt oferite de asemenea o serie de tehnici de lucru specifice.
  3) Al treilea grad oferă simboluri mai puternice şi abilitatea de a oferi mai departe sistemul prin iniţiere. Acest grad este împărţit de unii profesori în două, gradul 3 fiind considerat cel de Maestru-Practicant, iar gradul 4, cel de Maestru-Profesor.

  Aşa cum este predat Reiki în lumea occidentală, profesorul poate decide să prede gradele pe rând sau să ofere de la prima iniţiere primele două grade şi apoi gradul 3 după o perioadă de cel puţin 21 de zile, în care este recomandat ca elevul să îşi facă auto-tratamentul zilnic. Există şi profesori care predau toate cele 3 grade dintr-o dată.
  În mod tradiţional gradele se predau pe rând, oferindu-se mai multe acordaje pentru fiecare dintre ele şi necesitând o lungă perioadă de practică şi de meditaţie între un nivel şi următorul. De asemenea, gradul de maestru nu era oferit cu lejeritate, el presupunând uneori ca elevul să ofere tot. A urma nivelul 3 era un angajament foarte serios din partea practicantului.

  Iniţierea – o altă cale de a transmite învăţătura

  Iniţierea Reiki este un proces prin care profesorul acordează elevul la energia Reiki, oferindu-i acestuia atât o scurtătură pentru accesarea energiei, cât şi o cunoaştere transmisă la nivel subtil. Iniţierea oferă de asemenea un punct de referinţă în ceea ce priveşte contactul cu energia Reiki. În mod tradiţional era recomandat ca elevul să primească cel puţin câteva şedinţe de terapie cu Reiki înainte de a fi iniţiat. Iniţierea deschide de asemenea anumite canale energetice specifice şi introducerea în structura energetică a unor simboluri specifice, cu ajutorul cărora practicantul va putea accesa mai uşor energia.

  Simbolurile – chei pentru accesarea energiei

  Simbolurile sunt chei pentru accesarea energiei. Pentru cei care nu sunt familiari cu ideea de simbol, vă puteţi gândi la simbolul creştin al crucii, care nu este altceva decât un simbol care, prin convenţie, reprezintă energia Cristică şi invocarea susţinerii Cerului. Şi nu numai că reprezintă aceste lucruri, ci chiar invocă aceste lucruri în momentul în care îl facem cu intenţia clară şi puternică. Există simboluri apărute prin convenţie. Dacă ele sunt susţinute de un număr foarte mare de oameni, capătă putere prin apariţia unei conştiinţe de grup, numită “egregor”. Există egregorul creştinilor, egregorul budiştilor şi multe altele. Există şi simboluri care radiază prin însăşi forma lor, cum ar fi Floarea Vieţii – tiparul universal al Creaţiei, sau spirala. Există de asemenea simboluri care nu au apărut ca urmare a unei convenţii de pe Pământ, şi care totuşi au putere. De exemplu, atunci când Dr. Mikao Usui a primit simbolurile Reiki pe muntele unde a ţinut postul de 21 de zile, încă nu exista un egregor de practicanţi Reiki în lume, şi totuşi simbolurile au funcţionat. Abia apoi el le-a transmis mai departe şi egregorul practicanţilor Reiki a devenit din ce în ce mai mare.

  Reiki utilizează la gradul al 2-lea 3 simboluri (pentru putere, vindecare emoţională şi transmiterea energiei la distanţă), iar la gradul al 3-lea se primesc o serie de alte simboluri de vibraţie mai mare, care lucrează pe chakrele inimii şi gâtului sau care accesează niveluri mai înalte ale energiei şi care sunt folosite în iniţieri.

  Folosirea denumirii de “maestru” Reiki în loc de profesor/sensei

  Gradul a 3-lea din Reiki oferea în mod tradiţional titlul de profesor Reiki sau Sensei, “cel care a păşit înaintea ta pe cale”. Astăzi în lumea occidentală se foloseşte preponderent termenul de “maestru” Reiki, cu toate că titlul poate fi obţinut într-o singură zi prin iniţierea în toate cele 3 grade, sau în 21 de zile dacă se face iniţierea în primele două grade şi apoi gradul 3 după 21 de zile. Este evident că este vorba doar de abilitatea de a preda mai departe, şi nu de atingerea măiestriei. Pentru a deveni un maestru de Qigong sau un maestru spiritual care poate îndruma pe cineva pe cale până la iluminare sunt necesari zeci de ani de practică sau chiar vieţi. La fel şi pentru a atinge măiestria în lucrul cu energia Reiki este nevoie de a lucra mult cu energia aceasta şi de a practica principiile Reiki.

  Autotratamentul şi vindecarea diferitelor aspecte din viaţa personală

  Primul aspect introdus când se predă Reiki este faptul că prin punerea palmelor pe orice loc din corp putem să ne transmitem singuri această energie vindecătoare. Este recomandat ca îm primele 21 de zile după iniţiere să ne facem auto-tratamentul zilnic petrecând cam 5 minute pe fiecare poziţie dintr-o serie de poziţii clasice (mâinile deasupra ochilor, apoi pe cap, gât, zona pieptului, zona abdomenului şi aşa mai departe).

  Energia mai poate fi transmisă de asemenea către situaţii abstracte cu ajutorul simbolurilor, sau vizualizând o situaţie din viaţă între palme şi pur şi simplu trimiţând Reiki cu palmele acelei sutuaţii. Pot fi astfel rezolvate conflicte în relaţii, pot fi găsite soluţii creative pentru ceea ce ne dorim să realizăm în viaţă sau putem vindeca astfel cauzele necunoscute ale unei afecţiuni.

  Terapia şi tratarea altor persoane

  Reiki este o metodă de tratament holitic practicată inclusiv în unele spitale din Japonia, fiind o metodă minunată de terapie chiar pentru afecţiuni fizice serioase. Pentru a face tratament Reiki altei persoane este esenţial să fim detaşaţi, adică să nu avem o agendă proprie pentru că altfel ne vom implica cu propria noastră energie şi nu vom mai face Reiki. Este suficientă punerea palmelor pe corpul persoanei sau menţinerea lor la o mică distanţă şi exprimarea intenţiei detaşate de a transmite această energie persoanei pentru ca lucrurile să se întâmple de la sine.

  Alte aplicaţii – curăţare, protecţie şi cunoaştere

  Reiki este de asemenea o metodă bună de curăţare a alimentelor şi a apei pe care o consumăm, dar curăţarea poate să fie făcută oricărui lucru sau chiar unor persoane. Curăţarea presupune înlăturarea energiei negative (adică dăunătoare sănătăţii omului, sau energie care blochează sau împiedică libertatea omului), pentru că energia nu este nici bună nici rea în sine. Energia negativă poate fi de asemenea transformată în lumină.

  Se pot curăţa de asemenea spaţii (locuinţa, biroul, locurile unde vom avea o activitate importantă).

  Protecţia presupune împiedicarea energiei dăunătoare şi a influenţelor intruzive din a intra într-un spaţiu, sau chiar în spaţiul personal al practicantului. Ne putem proteja energetic sau chair faţă de atacuri fizice în funcţie de puterea şi vibraţia noastră.

  Folosirea simbolurilor şi a energiei ne poate ajuta de asemenea să obţinem cunoaşterea, putând de exemplu să trimitem lumină către autorul unei cărţi pentru a înţelege mai bine ce a vrut să transmită, sau putem să folosim simbolurile pentru a ne conecta mai bine cu sinele nostru sau cu conştiinţa de grup a artiştilor sau a terapeuţilor de exemplu, sau cu ghizii noştri.

  Importanţa vibraţiei personale

  Vibraţia personală indică nivelul pe care se află energia noastră şi o puteţi asocia cu ideea de putere în sensul că, în plan energetic, cu cât vibraţia cuiva este mai mare sau mai puternică, el va avea mai multă putere de a face ceva (de a curăţa un spaţiu, de a tăia corzile unei persoane, de a încărca un obiect în scop terapeutic, etc.). Vibraţia noastră, alături de cantitatea de energie pe care o avem, influenţează cam tot ce ni se întâmplă – ce înţelegem, ce observăm, ce vedem, starea noastră emoţională şi cât de uşor emoţiile celorlalţi şi influenţele energetice din exterior pătrund în noi. Dacă vrem să fim protejaţi şi independenţi vibraţia noastră trebuie să fie cât mai mare.

  Puteti gasi si un manual de Reiki Usui scris de unul din colaboratorii nostri, aici:
  Manual Reiki Usui