• Home
 • Articole
 • Resurse
 • Servicii
 • Evenimente
 • Despre noi
 • Contact
 • Qigong (Chi Kung)

  Qigong (Chi Kung) este un sistem de vindecare şi evoluţie pe toate planurile. Este modul în care principiile Medicinei Tradiţionale Chineze pot fi puse în practică de către orice om pentru a se vindeca pe sine şi pe alţii şi pentru a se dezvolta fizic, mental şi spiritual. Scopul final este acela de a crea corpul nemuritor de lumină trăind în armonie cu tot ce ne înconjoară dar aici deja intrăm pe teritoriul Neigong (Nei Kung).

  Tehnicile de Qigong includ poziţii statice, mişcări lente coordonate cu respiraţia, tehnici meditative de vindecare şi armonizare ale organelor interne precum şi tehnici care deplasează energia pe anumite meridiane.

  În mare, putem spune că Qigong implică 4 etape clare:

  A respecta aceste patru etape, sau cel puţin a ţine cont de ele şi a alterna cu atenţie şi răbdare între una şi alta, ne ajută să progresăm fără să creem alte dezechilibre în organism datorate acumulării de energie în exces. În cazul practicării cu răbdre şi perseverenţă, de preferinţă sub îndrumarea unui profesor sau maestru, practica Qigong duce la întărirea întreguui organism şi acumularea unei cantităţi din ce în ce mai mari de energie dar în acelaşi timp, la un echilibru din ce în ce mai bun pe tote planurile.

  Tehnici şi exerciţii de Qigong

  Pentru a nu ne pierde în multitudinea de tehnici existente în acest vast sistem, se spune că “pentru a intra pe poartă, să te concentrezi pe un singur lucru”. Adică poţi să faci acelaşi exerciţiu de Qigong în fiecare zi, timp de 20 de minute să zicem, până când începi să simţi cu adevărat fluxul energiei vitale şi atunci nu te mai îndoieşti de beneficiile practicii şi îţi face plăcere să exersezi. Atunci plăcerea, şi chiar nevoia de a exersa, vine de la sine. Există apoi numeroase posturi statice în picioare, fiecare acţionând asupra anumitor organe. În principiu, toate au cam acelaşi efect, în sensul că ne conectează cu energiile Cerului şi ale Pământului şi ne ajută să ne încărcăm cu energie vitală, vindecându-ne organele interne (rinichii, ficatul şi aşa mai departe). Prin tălpi lăsăm energia negativă (adică dăunătoare sănătăţii) şi energia electrostatică să fie descărcată în Pământ. Există de asemenea o serie de meditaţii care se fac stând pe scaun (sau în lotus sau orice altă poziţie care nu ne mai provoacă discomfort), care vizează armonizarea relaţiei dintre cele 5 organe interne majore. Există meditaţii care deplasează energia pe anumite meridiane şi meditaţii care deschid anumiţi centri energetici. Apoi există partea de contemplare a energiei acumulate la început în abdomenul inferior, în Tantien, pentru ca ea să se stabilizeze acolo şi să nu ne provoace dezechilibre în alte zone.

  Cunoaştere, sănătate şi mişcare – 3 motivaţii pentru a practica Qigong

  Oamenii se îndreaptă către practica Qigong pentru motive diferite. Unii doresc să cunoască tot ceea ce ţine de corpul lor, de armonia între om şi natură şi cum putem să ne conectăm energetic cu mediul înconjurător. Ei doresc să ştie că sunt mai mult decât corpul fizic şi să-şi simtă energia vitală pulsând în fiecare celulă a corpului sau circulând pe meridiane şi vor neapărat să aibă mai multă bucurie şi mai multă energie ca să se bucure de viaţă. Pentru ei, a fi obosit după o zi întreagă de muncă nu este ceva normal şi ei sunt convinşi că este posibil să avem mult mai multă energie decât am fost învăţaţi. Ei ştiu de asemenea că nu este normal să fi stresat şi că există metode prin care putem deveni mai centraţi şi mai liniştiţi chiar şi în mijlocul agitaţiei unui oraş din zilele noastre ca Bucureşti sau New York. Ei vor să poată găsi armonia într-un parc din mijlocul unui oraş aglomerat, la ei în apartament sau chiar şi atunci când merg într-un club, prin aplicarea în viaţa de zi cu zi a principiilor şi tehnicilor de Qigong. Pentru aceşti oameni, Qigong-ul poate oferi cele mai multe beneficii, care vin însă numai după foarte multă muncă perseverentă: sănătate, linişte şi bucurie.

  Alţi oameni vin către practicile de acest tip pentru că vor să se vindece de o boală gravă sau mai puţin gravă, sau vor să depăşească oboseala sau stresul. Pentru ei, principala modalitate în care acţionează Qigong-ul este oferirea unei stări de linişte, linştea fiind una din condiţiile fundamentale ale sănătăţii.

  Este bine de menţionat aici că oricine este atras de Qigong pentru a se vindeca de o problemă serioasă de sănătate ar trebui să studieze numai cu un profesor care vede sau care poate face diagnostic energetic, pentru a putea să-i îndrume în condiţii de siguranţă. Ar fi bine să vă echilibraţi întâi cu ajutorul nutriţiei, acupuncturii, medicinei şi terapiei energetice, şi abia după aceea să vă apucaţi să vă creşteţi cantitatea de energie.

  Medicina Chineză spune că avem nevoie de 2 lucrui pentru a fi sănătoşi: (1) linişte şi (2) energie suficientă care să curgă liber. Qigong-ul ne ajută să ne relaxăm şi să facem ca energia, atâta câtă este, să circule fără obstrucţii. Apoi ne ajută să eliminăm blocajele care au mai rămas şi energia negativă şi să transformăm emoţiile negative în energie benefică. Apoi ne ajută să ne creştem constant cantitatea de energie vitală şi energie protectivă şi chiar de esenţă vitală, pentru a ne regenera corpul.

  A treia categorie de oameni se îndreaptă către Qigong pentru că vor să facă mişcare. Acum, Qigong-ul nu prea este mişcare – el nu este sport. Este o modalitate de a ne mişca pentru a obţine un efect energetic. Aceste practici nu solicită corpul, dar îl întăresc. Ele nu forţează ligamentele, dar le hrănesc. Nu ne solicită ca un antrenament aerobic, dar ne măresc sănătatea plămânilor şi a sistemului circulator. Chi Kung-ul nu prea te ajută să slăbeşti sau să faci muşchi, dar îţi întăreşte sănătatea şi sistemul nervos putând astfel să faci faţă mai bine antrenamentelor sportive de orice tip.

  Qigong este deseori asociat şi cu practici dinamice de tipul Tai Chi Chi Kung. Învăţarea unei forme terapeutice de acest tip, dezvoltată de un maestru de Qigong în vederea cultivării sănătăţii, ne ajută să deplasăm energia mai puternic pe meridiane şi să ne mişcăm corpul ca un întreg. Menţionez că în lume se practică acum şi multe formele de Tai Chi de competiţie, foarte complicate şi sofisticate, care însă nu mai au nimic în comun cu stilurile tradiţionale de Tai Chi Chuan, şi nici nu sunt dezvoltate special pentru sănătate. Cel mai firesc ar fi să alegem fie o formă strict terapeutică, scurtă şi simplă de învăţat, fie să combinăm Qigong-ul cu stilul marţial, tradiţional de Tai Chi Chuan. Acest stil mai este practicat însă de foarte puţini oameni în întraga lume, din păcate. Eu am avut ocazia să întâlnesc un profesor care predă acest stil, în Bucureşti.

  Autor: Dan, Instructor de Qigong şi consultant holist
  Site personal: NeiQiGong.ro