• Home
 • Articole
 • Resurse
 • Servicii
 • Evenimente
 • Despre noi
 • Contact
 • Osteopatia

  Osteopatia a apărut iniţial ca o metodă de tratare a problemelorte articulare şi afecţinilor coloanei, evoluând apoi într-o ramură avansată a medicinei care se adresează întregului corp. Se pot trata afecţiuni ale aparatului digestiv, ale sistemului nervos, ale aparatului locomotor sau disfuncţii ale organelor interne şi nu numai. Se poate lucra asupra articulaţiilor, muşchilor, fasciilor sau chiar asupra nervilor.

  Un osteopat bun este un excelent diagnostician şi se poate adapta aproape oricărui tip de pacient şi oricărei afecţiuni, putând să trieze de asemenea cazurile (rare) care nu se pretează acestui tratament, inclusiv urgenţe, şi să recomande aţi specialişti pacientului. După chirurgi, osteopaţii ştiu cea mai multă anatomie, putând evalua situaţia celor mai grave şi mai complexe probleme. Tratamentul se realizează manual şi manevrele pot fi mai blânde sau mai energice, în funcţie de nevoia pacientului. Se poate lucra numai asupra oaselor craniului, se poate lucra asupra tensiunilor fine din fascile corpului, sau se pot “trosni” anumite articulaţii care sunt deplasate (fie din cauza unui accident sau din cauza poziţiei defectuase).

  Tratamentul se poate aplica atât adulţilor cât şi copiilor şi chiar bebeluşilor. Se poate adresa chiar şi nou-născuţilor de o zi, pentru a preveni şi corecta eventual anumtie defecte care dacă nu sunt rezolvate imediat după naştere, sunt aproape imposibil de corectat mai târziu. Este eficient atât în cazul gravidelor, cât şi în cazul persoanelor în vârstă sau celor care au suferit accidente.

  Prin osteopatie se pot rezolva parţial sau total multe afecţiuni care sunt greu de tratat şi chiar de diagnosticat altfel. Se pot trata probleme de echilibru şi chiar afecţiuni ale sistemului nervos. În cazurile în care problema nu se poate vindeca în întregime, se poate oricum ameliora starea de sănătate şi confortul fizic şi psihic al pacientului, îmbunătăţind astfel efectul altor tratamente pe care acesta le urmează.

  Osteopatia este recunoscută oficial de mai mulţi ani în Franţa, Statele Unite şi alte ţări dezvoltate, fiind practicată şi existând acolo mai multe şcoli de formare chiar dinainte de recunoaşterea ei. În România, există medici care au făcut şi câteva cursuri de tehnici osteopatice, dar numai două persoane (după cunoştinţele mele) care au urmat o formare de 6 ani numai în osteopatie, la standarde occidentale, şi numai una dintre ele locuieşte tot timpul anului în România. Legături către site-urile lor veţi găsi la sfârşitul articolului. În 2013, la Bucureşti a fost inaugurată prima şcoală de osteopatie accesibilă oricărei persoane care a terminat liceul (nu numai medicilor).

  Rezultatele apar deseori într-o singură şedinţă, mai ales în cazul durerilor şi problemelor de articulaţii sau accidentărilor. În general se lucrează în sesiuni succesive o dată pe lună, după care corpul se realiniază şi se reechilibrează singur continuând vindecarea. În cazul unei persoane sănătoase, care apelează la această terapei pentru întreţinerea sănătăţii şi eliminarea tensiunilor din corp sau a stresului, se recomandă o sesiune o dată la 6 luni.

  Arta osteopatului se distinge prin faptul că el ştie să pună un diagnostic specific osteopatic şi să determine dacă starea şi nevoia pacientului din acel moment se poate trata sau ameliora prin acest tratament (şi în majoritatea cazurilor se poate) şi poate decide cum să intervină în funcţie de diagnosticul pe care îl realizează manual.

  Mai multe resurse:
  Şcoala de osteopatie OSTEORE
  Cabinet – Mircea Laurenţiu, D.O.
  Cabinet – Vasile Pătraşcu, D.O.

  Filmări şi emisiuni TV despre osteopatie în română: