• Home
 • Articole
 • Resurse
 • Servicii
 • Evenimente
 • Despre noi
 • Contact
 • NLP (reproducerea excelenţei)

  NLP este o disciplină ce studiază modurile în care excelenţa (profesională, artistică sau cea în viaţa personală) poate fi reprodusă sau transferată de la o persoană la alta şi dintr-o situaţie în alta. Astfel o persoană poate reuşi să fie la fel de calmă la serviciu ca atunci când cântă la pian de exemplu, sau un manager poate reuşi să fie la fel de sigur pe el în timpul unei conferinţe ca atunci când urcă pe munte. De asemenea, expertiza acumulată de către o companie de succes poate fi transferată către o altă companie, nu în sensul imitaţiei ci în sensul de a prelua esenţa a ceea ce funcţionează.

  Definiţia de mai sus este una potrivită pentru NLP sau Neuro-Linguistic Programing – ar fi ogreşeală să limităm acest domeniu la orice altceva. Uneltele pe care ni le oferă nu sunt folosite numai în coaching sau numai în vânzări cum cred unii. Ele se aplică oriunde există oameni – în coaching, în terapie, în sport, în dans, în muzică, în firme, în eficientizarea de procese industriale. Bine-nţeles că nu oricine ştie să aplice aceste unelte oriunde, iar eu de exemplu folosesc aceste unelte în coaching şi pentru a face mai uşor de înţeles pentru elevii mei lucrurile pe care le predau. Aş putea de asemenea să ajut pe cineva în dans sau în muzică, cu toate că eu unul nu sunt nici un mare dansator nici nu cânt, acesta fiind unul din avantajele NLP. Practicantul poate să ajute pe cineva într-o problemă în care el însuşi nu este competenet. De asemenea, poţi ajuta pe cineva cu întrebări şi cu exerciţii speciale fără a ştii măcar despre ce problemă e vorba. Clientul poate păstra numai pentru el problemele sale dacă doreşte.

  NLP împrumută elemente şi esenţa unor tehnici luate de la cei mai buni psihotereapeuţi, de la hipnotişti ca Milton Erickson şi chiar de la artişti ca Walt Disney. O serie de procese sau exerciţii din acest domeniu au fost elaborate de oameni care au studiat psihicul uman zeci de ani, care au lucrat cu oameni, cu profesionişti, cu copii şi părinţi sau cu oameni cu probleme mari şi au consolidat experienţa lor practică într-o serie de principii şi exerciţii practice. Acestea pot fi aplicate de practicantul de NLP fără ca el să fie psihoterapeut. Dar asta nu înseamnă că el nu poate să fie – mulţi practicanţi sunt de fapt psihoterapeuţi sau tereapeuţi holişti.

  NLP pleacă de la premize precum “clientul are tot ce îi trebuie pentru a reuşi”. O altă premiză este că noi “întotdeauna facem cea mai bună alegere din cele pe care le avem la dispoziţie”. Coaching-ul cu NLP are ca scop lărgirea gamei de alegeri a clientului. Având mai multe opţiuni, el va face singur alegeri mai bune, fiind contraindicat să-l influenţăm în vreun fel sau altul. Arta constă în a-l susţine pe client să descopere resurselele din interior şi să facă singur transformarea pe care o doreşte.

  Eu unul nu pot să mă abţin să fac legătura între NLP şi tehnicile şamanice cele mai pure şi elegante. De când am pornit pe calea terapiei holistice am căpătat o nouă apreciere pentru domeniul NLP pe care, chiar dacă nu l-am explorat foarte mult ca atare, îl înţeleg din ce în ce mai bine din prisma noilor cunoştinţe acumulate.

  În nenumăratele grupuri de practică la care am fost, de vreo 2 ani încoace, discuţiile se învârt în jurul unor subiecte precum “Ce este cu adevărat important pentru fiecare în viaţă?” sau “Cum facem alegeri mai conştiente?”, iar argumentele abordare sunt din domeniul psihologiei, filozofiei, ciberneticii, informaticii, medicinei şi spiritualităţii, cu participarea unor oameni bine pregătiţi în doneniile lor. Dar concluziile sunt de multe ori foarte simple, arătând cum o singură întrebare poate să schimbe totul. De exemplu, întrebarea “Cine sunt eu?” pusă în fiecare dimineaţă înainte de a începe ziua. Nu-i aşa că nu prea asociaţi aşa ceva cu NLP, până acum?

  Dan Mihăescu
  Holistic Coach şi NLP Master IANLP
  Site personal: CoachingSparks.com/ro