• Home
 • Articole
 • Resurse
 • Servicii
 • Evenimente
 • Despre noi
 • Contact
 • Ayurveda – semnificaţii şi utilizări

  Masajul Ayurvedic

  Aromaterapia

  Ayurveda provine din limba sanscrita, si inseamna, etimologic, “stiinta vietii” (ayus-viata, veda-stiinta, cunoastere).Inceputurile sale sunt considerate acum 5000 de ani, in India. Este cel mai vechi sistem medical din lume, avand intrebuintari atat de variate, ca: descoperirea caracteristicilor fizice, psihice si emotionale ale fiecarei fiinte umane, raportarea acesteia la Universul din care face parte,precum si intelegerea celor mai eficiente mijloace de armonizare a acestora, pe calea lor spre evolutie pe toate planurile.

  Ayurveda considera ca intre sufletul, mintea si corpul unei fiinte umane exista o stransa legatura, armonizarea acestora conducand la o stare de bine, traire plenara a vietii, cu intelepciune, precum si la o stare de sanatate buna si constanta. In acest sens, Ayurveda face parte din grupul terapiilor holistice, care considera ca Omul este un microcosmos, ce trebuie pus in acord permanent cu Macrocosmosul din care a fost creat.

  Prima etapa a acestei discipline atat de complexe este determinarea tipologiei constitutionale( fizice, dinamice si psihomentale) a persoanei care apeleaza la ajutorul ei. Conform Ayurvedei, exista trei tipuri constitutionale, fiecare din ele avand caracteristici specifice: Kapha, Pitta si Vata. Ele sunt, de fapt, o combinatie intre diferite elemente subtile cunoscute: Pamant, Apa, Foc, Aer si Eter. Combinarea lor atat de diferita determina tipul constitutional al unei fiinte umane. Important este sa ne regasim si sa ne mentinem apoi starea de armonie necesara in viata de zi cu zi.

  Ca metode folosite se pot enumera: masajul ayurvedic, pentru relaxarea globala a fiintei, sau pentru ameliorarea unor probleme de sanatate, meloterapia (muzica cu energie benefica, necesara pentru echilibrarea emotionala, starea de bine),aromoterapia, adica folosirea uleiurilor esentiale pentru inducerea unei stari de armonie energetica, cromoterapia, etc.

  Terapiile ayurvedice sunt blande, noninvazive, si actioneaza in conformitate cu aspectele particulare ale fiintelor umane, in functie de predominantele acesteia.

  In prezent, acestea sunt utilizate pe scara tot mai larga in intreaga lume, pentru rezultatele lor atat de benefice, pe toate planurile fiintei.

  Autor: Vasile Scarpet, consultant ayurveda