• Home
 • Articole
 • Resurse
 • Servicii
 • Evenimente
 • Despre noi
 • Contact
 • Scuze şi pretexte pentru a nu acţiona

  Autor: Dan Mihăescu

  Ce este o scuză? Pentru mine, o scuză e prin definiţie un motiv rezonabil prin care cineva îşi explică inacţiunea, în timp ce pentru cei din afară este evident doar un pretext prin care justifică evitarea discomfortului. O scuză este ceva ce face succesul dificil, dar el insistă că îl face imposibil, pentru că i-e frică sau lene să încerce.

  Cu toţii folosim scuze. Unul din cele mai importante lucruri de înţeles legat de procesul de transformare interioară (mai ales dacă mergi la coaching sau terapie) este că tu nu vrei la nivel profund ceea ce crezi că vrei la nivel superficial.

  Mulţi se vor revolta şi vor sări în sus, că “hai mă că astea sunt clişee…” sau că nu se aplică în cazul lor. Din punctul meu de vedere ca şi coach holist, este clar motivul pentru care, la nivel interior, un om s-ar putea să nu vrea să reuşească, să se schimbe sau să se vindece: majoritatea oamenilor nu sunt stăpânii minţii lor. Nu e vorba că nu ar fi stăpâni pe propria lor viaţă. Dar nu-şi exercită liberul arbitru. În Qigong se vorbeşte despre faptul că “Spiritul Originar” sau non-corporal care îşi are sălaşul în ochi este înlăturat de la conducere la naştere, iar pe tron se instalează tiranul, spiritul non-corporal. Acest tiran ne consumă absolut toată energia obligându-ne să urmărim tot felul de dorinţe lacome (mai mulţi bani, mai mult comfort, mai multă siguranţă) până când nu mai rămâne nimic din noi şi murim. Mintea majorităţii oamenilor (unde încă mă încadrez şi eu) este ca un sistem de inteligenţă artificială, pe care au impresia că îl controlează, dar de fapt este cam invers. Este exact ca în Lo Sfidante. Sau ca în filmul Revolver, care ilustrează perfect acest lucru.

  Nu poţi să vii la coaching sau la terapie şi să spui “ştii, eu vreau să mă vindec, dar nu pot să fac nimic, trebuie să mă ajuţi tu”. “Sau ştii, mie mi-e frică de lift, dar eu vreau să fiu curajos.” Pe bune? Este foarte onorabil că un om vrea să se schimbe suficient de mult încât să ceară ajutorul cuiva sau să pună o întrebare. Dar dincolo de asta, trebuie să fie dispus să accepte că, preponderent, nu vrea, din moment ce nu a făcut nimic pentru asta, şi să vadă de ce nu vrea de fapt: i-e frică? E conştient că va fi greu? Ştie că va fi umilit de câteva ori până să reuşească?

  Dacă aveţi prieteni sau rude pe care încercaţi să le ajutaţi cu forţa, puneţi-le întrebări ca să vedeţi dacă ei chiar vor să se schimbe. Dar nu vă aşteptaţi să le puteţi explica uşor că motivele pentru care nu au reuşit sunt doar scuze. Cu siguranţă, dacă se uită în viaţa lor şi au impresia că nu pot să facă o schimbare din cauza “circumstanţelor exterioare” sau a “celorlalţi”, ei folosesc scuze sau pretexte ca să nu acţioneze.

  Iar dacă voi sunteţi în situaţia asta, provoacăţi-vă singuri, sau găsiţi pe altcineva în care aveţi încredere ca să vă dea un şut în fund fără să vă supăraţi pe el când o face. Acela va fi un bun coach sau terapeut pentru voi. Iar dacă daţi peste un maestru, fiţi pregătiţi să luaţi taurul de coarne, pentru că veţi avea de lucru, dar rezultatele vor merita efortul.

  De asemenea, un foarte bun remediu pentru obiceiul de a da vina pe condiţiile exterioare, care par să facă succesul imposibil, este să acţionezi. Fă ceva, dă drumul la joc, porneşte la drum! Ai făcut Reiki? Păi pune-te şi trimite lumină, în fiecare zi, 5 minute, în acelaşi fel, folosind aceeaşi intenţie exprimată în acelaşi fel, măcar o săptămână. Dar nu va trece o săptămână şi deja vei începe să ai rezultate. Ai făcut Qigong? Întăreşte-ţi corpul zi de zi şi intenţia ta va deveni mai puternică. Ridică-ţi vibraţia şi îţi vor veni idei mai bune. Vei fi, efectiv, mai deştept şi mai creativ. Nu ştii ce să faci? Fă ordine în viaţa ta din toate punctele de vedere. Fă curăţenie în casă, în maşină, în garaj, în calculator, în haine. Poţi să găseşti în 2 secunde orice melodie, film sau poză din calculatorul tău? Poţi să ieşi din casă în 5 secunde dacă te cheamă cineva să-ţi arate o oportunitate? Ştii unde sunt toţi banii pe care-i ai, sau sunt împrăştiaţi prin casă, prin pantaloni, prin sertare şi prin diverse genţi? Este maşina gata de plecare în orice moment? Dacă ar trebui să pleci la munte sau la Paris a doua zi, ţi-ar lua mai mult de juma’ de oră să te pregăteşti? Când eşti pregătit, viaţa îţi aduce mai multe oportunităţi, pe măsura disponibilităţii tale.