• Home
 • Articole
 • Resurse
 • Servicii
 • Evenimente
 • Despre noi
 • Contact
 • Precizări importante pentru practica Qigong

  Autor: Dan Mihăescu

  Qigong (Chi Kung) este un sistem de evoluţie şi vindecare pe care eu îl definesc ca modul în care teoria Medicinei Tradiţionale Chineze poate fi pusă în practică de către fiecare om pentru a se vindeca pe sine şi pe alţii şi pentru a se dezvolta fizic, mental şi spiritual. Scopul final este acela de a crea corpul nemuritor de lumină trăind în armonie cu tot ce ne înconjoară dar aici deja intrăm pe teritoriul Neigong (Nei Kung) şi este deja altă poveste.

  În acest articol vreau să prezint esenţialul sfaturilor pe care le dau elevilor mei pentru a urma această cale pe bune, nu amăgindu-se singuri că se joacă cu energii şi floricele, după care viaţa lor să decurgă la fel ca şi înainte de a începe practica. Din punctul meu de vedere, nu este nevoie să te trezeşti după 3-4 ani că eşti aproape în punctul din care ai plecat, dar ai o mulţime de tehnici şi de concepte cu care ai putea scrie o carte, dar care pe tine nu te-au ajutat în mod concret.

  Detaşarea şi motivaţia

  Două din lucrurile care pe mine m-au ajutat să obţin rezultate au fost răbdarea şi convingerea că tehnicile sigur funcţionează, şi că este sarcina mea să descopăr, cu ajutorul profesorului, cum le pot face să funcţioneze pentru mine.

  Să încep cu răbdarea. Este una din calităţile necesare unui luptător sau unui elev bun şi mie îmi place s-o definesc ca abilitatea de a acţiona fără a aştepta unrezultat, sau not-doing (a “nu-face”). În Qigong bine-nţeles că urmărim nişte rezultate, dar la acestea e bine să ne gândim înainte şi după practică, dar în timp ce exersăm o tehnică este bine să nu urmărim un rezultat, ci să ne concentrăm pe ceea ce facem.

  Vestea bună este că, având răbdare, este OK să începem să ne-ntrebăm de ce nu funcţionează tehnicile, şi să căutăm ca prin practica noastră şi prin întrebări adresate profesorului, să descoperim ce nu facem corect. Dacă ai răbdare şi practici corect, nu ai cum să nu obţii rezultate. Eu aşa am fost întotdeauna – curios – şi am avut încredere că există nişte tehnici care funcţionează şi că există profesori care trăiesc azi în lume, chiar şi în România, care mă pot ajuta să fac tot ceea ce făceau personajele din filme care descopereau calea energiei, pentru că niciun film SF nu este foarte departe de adevăr. Mai târziu am aflat că mai ales în România trăiesc astfel de profesori adevăraţi care te pot călăuzi cu adevărat pe cale.

  Folosirea celor mai fireşti surse de energie

  Ceea ce multă lume nu înţelege este că pentru a acumula energie, trebuie să ai energie deja, de aceea nu este recomandat să practici Qigong când eşti obosit, hămesit sau foarte stresat. Trebuie să dormi şi să te odihneşti suficient şi să foloseşti sursele cele mai fireşti de energie, adică aerul, apa şi mâncarea, pentru a asigura corpului tău un mimin de energie necesar pentru a putea “accesa” energia universală din exterior. Dacă energia este suficientă şi circulă bine prin corp, o să simţi cu totul altfel exerciţiile. Când faci tehnicile dinamice sau o formă de Qigong care imită Tai Chi-ul, ar trebui să simţi că te mişti printr-o apă sau că respiri aer proaspăt de munte, fiecare mişcare odihnindu-te din ce în ce mai mult. Altfel, zici că faci balet şi mişcările par fără sens şi plictisitoare. Sunt situaţii în care un bol de orez brun poate să-ţi regenereze esenţa Jing şi energia Chi mai mult decât o oră întreagă de Qigong. Ca să profiţi de antrenament trebuie să ai grijă de tine dar o parte din ceea ce fac eu la cursuri este tocmai acest tip de coaching cu elevii, astel încât să obţină un maximum de beneficii.

  Păstrarea echilibrului

  E bine să ţinem cont de faptul că o creştere rapidă a energiei vitale poate să creeze mai multe probleme decât lucruri bune, dacă omul nu este echilibrat. De aceea este bine să se cunoască şi tehnici de relaxare şi de echilibrare. Astfel ne putem asigura că energia are posibilitatea să circule liber acolo unde este nevoie şi nu rămâne blocată pe cine ştie unde. De asemenea, trebuie să ştim ce să facem cu acea energie la sfârşit, astfel încât ea să nu se piardă. Trebuie avută mare grijă la persoanele peste 30 de ani sau care au boli grave, pentru că deplasarea cu putere a energiei poate să dizloce blocajele de energie negativă acumulată de-a lungul anilor şi să o împrăştie în tot corpul. Cu îndrumarea corectă însă practicantul poate să plece la drum în siguranţă. În Qigong se poate lucra de asemenea cu lumină, când energia ar fi prea puternică, şi se urmează de obicei drumul numit corect adică Relaxare şi Curăţare, Acumularea de energie, Deplasarea energiei şi Cultivarea sau alchimia internă.