• Home
 • Articole
 • Resurse
 • Servicii
 • Evenimente
 • Despre noi
 • Contact
 • Nivelele dezvoltării unei relații de cuplu armonioase

  Autor: Liviu Saizescu

  Relația de cuplu este o oglindă care îți poate arăta stadiul dezvoltării tale în plan fizic, emoțional, mental, spiritual și psihologic.

  Este o relație complexă care ține cont  de împletirea acestor cinci factori și de stabilirea unui echilibru între aceștia.

  Compatibilitatea între două persoane poate să existe la mai multe nivele.

  Primul nivel pe care îl voi trata acum este cel fizic. Acesta are legătură în mod direct cu aspecte ale planului fizic. Dintre acestea cele mai importante ar fi: manifestarea magnetismului sexual între două persoane, capacitatea de a se bucura cu adevarăt de acțiunile acestui plan într-un mod cât mai echilibrat și armonios cu putință și modul în care aceștia reușesc să atingă o stabilitate financiară. Acestea sunt aspecte primordiale ce țin de atingerea unui echilibru în acest plan fizic și integrarea relației în plan material. Acesta este de multe ori primul nivel la care se creează o conexiune între două persoane. De cele mai multe ori din cauza lipsei de echilibru ori înțelepciune se incheie relații numeroase.

  Acest lucru se întâmplă fie pentru că după o perioadă oamenii ajung la concluzia că atracția sexuală nu mai este aceeași, pasiunea a murit în această relație și ar fi mai bine să se despartă.

  O altă cauză poate să fie și lipsa de resurse financiare dublată de o instabilitate în plan material: rate, datorii și alte probleme cauzate de lipsa banilor.

  Nivelul emoțional are la bază capacitatea de a iubi persoana cu care ești implicat în relație. Este vorba despre un palier în care sentimentele de iubire, respect și admirație pun bazele unei compatibilități între două persoane. Fiecare om are capacitatea de a iubi și ține doar de el dacă alege să cultive iubirea și compasiunea în viața sa. Pentru ca doi oameni să rezoneze la acest nivel nu este suficient ca aceștia să se iubească. Este vorba aici de modul în care o fac.

  Atașamentele emoționale sunt cele care îi fac pe mulți oameni să rămână agățați în relații care sunt toxice pentru ei și care nu fac altceva decât să își submineze și mai mult stima de sine. Tăria de a ieși dintr-o astfel de relație ține în primul rând de înțelegerea și integrarea conceptului de iubire necondiționată. Altfel spus, atunci când ajung să mă iubesc suficient de mult, nu mai pot să stau agățat în relații bazate pe atașamente și dependențe sexuale sau emoționale pentru că pur și simplu energia mea nu mai poate rezona cu astfel de situații. Iubirea curăță și vindecă acest gen de relații disfuncționale.

  Așadar,  doi oameni pot avea o capacitate foarte mare de a iubi și cu toate acestea compatibilitatea lor la acest nivel să fie foarte scăzută pentru că fiecare simte iubirea în felul său: necondiționată sau dependentă.

  Nivelul mental are la bază capacitatea de comunicare între cele două persoane și compatibiliatea lor la nivel intelectual și al factorilor decizionali.

  Unii oameni se îndrăgostesc de inteligența, capacitatea de comunicare și modul de a gândi al celor din jurul lor. Acești oameni rezonează la nivel mental. Ei sunt foarte interesați să aibă tot timpul discuții intelectuale, filosofice și de ce nu chiar tehnice. Sunt oameni care gândesc foarte mult și care construiesc tot timpul raționamente și sisteme de lucru. Pentru ei, chiar și o relație de cuplu este un sistem care funcționează după anumite legi și principii.

  Incompatibilitatea la acest nivel se poate manifesta în mai multe moduri.

  Unul dintre ele se referă la faptul că cele două persoane nu au subiecte comune de discuție. Pot ajunge într-o stare de monotie foarte repede tocmai pentru că ei nu au multe lucruri în comun; domeniile lor de interes nu se intersectează deloc și atunci la acest nivel se produce o ruptură.

  Altă posibilă fisură la acest nivel este legată de factorul decizional. Există relații de cuplu în care oricât de mult s-ar strădui cei doi niciodată nu ajung la aceeași concluzie. În timp, relația se poate distruge tocmai din cauza acestui „război rece”.

  Nivelul spiritual are la bază deschiderea către dimensiunea spirituală a ființei noastre și integrarea acesteia în viața noastră de zi cu zi. Altfel spus, compatibilitea la nivel spiritual între două persoane pornește de la deschiderea către dezvoltarea personală și de nivelul de evoluție spirituală. Țin să menționez că mai există și alți factori care pot influența această compatibilitate. Să pornim de la principiile de bază insă: doi oameni care sunt interesați de creșterea și dezvoltarea lor spirituală au un teren fertil pentru a putea se putea implica într-o relație de cuplu în care nevoile lor spirituale să poată să fie satisfăcute.

  Incompatibilitatea la acest nivel poate face ca una dintre persoanele implicate într-o relație să nu respecte practicile spirituale, viziunea despre viață a celeilalte persoane și să o mai și îngrădească pe deasupra. Astfel de relații sunt de evitat pentru că atentează la liberul nostru arbitru și la cultivarea relației noastre cu noi și cu Dumnezeu.

  Am lăsat la urmă nivelul psihologic pentru că acesta are efect direct asupra celorlalte prin simplu fapt că printre altele, acesta reprezintă gradul de maturizare al unei persoane. Bineînțeles, că putem să vorbim aici despre maturizarea la nivel sexual, emoțional, mental și spiritual.

  Subliniez aici, faptul că dezvoltarea psihologică, învățarea lecțiilor din toate relațiile pe care le avem în viața noastră ne duc la un grad de conștientizare de sine și de maturizare.

  Pe lângă compatibilițătile pe care le-ați putut citi mai sus, este foarte important gradul de maturizare a  celor două persoane care sunt implicate în relație. Dacă aceștia nu sunt compatibili la acest nivel, atunci indiferent cât de mult sunt atrași din punct de vedere fizic, cât de mult se iubesc și ce discuții filosofice au și cât de mult se susțin în evoluția lor, relația de cuplu are șanse mari să eșueze din cauza faptului că unul,să spunem, la nivel psihologic se manifestă ca un bărbat , iar partenera sa de cuplu, la nivel psihologic este doar o fetiță. El va avea tot timpul impresia că are grijă de o fetiță și va activa în interior părintele, nu iubitul.

  Ideal este să ajungem să dezvoltăm relații de cuplu în care toți acești factori să fie într-un echilibru și să putem să facem o echipă bună cu aceste persoane.

  Așadar vă doresc tuturor relații armonioase și echilibrate în care să vă puteți bucura de tot ceea ce este mai bun pentru voi.

  Vă sfătuiesc să nu faceți compromisuri în relațiile cu cei din jurul vostru, decât dacă acolo simțiti că aveți lucruri de invățat și lecții de integrat.