• Home
 • Articole
 • Resurse
 • Servicii
 • Evenimente
 • Despre noi
 • Contact
 • Misterele Egiptului Antic – Meditatia egipteana

  Autor: Lev Adara

  In zilele noastre, cei care practica meditatii pentru a disipa o parte din stresul acumulat in viata superaglomerata pe care o traiesc, aleg de obicei metodele de meditatie budiste, taoiste sau indiene. Mai putini sunt cei care cunosc si practica metode egiptene de meditatie.

  Chiar daca la baza, toate metodele de meditatie au atingerea unei stari de relaxare profunda si reconectarea cu Sinele Superior pentru obtinerea unei imbunatatiri a calitatii vietii, metoda egipteana de meditatie cunoste bineinteles unele diferente in perceptia si lucrul cu energia.

  Sebai Muata Ashby, unul dintre cei mai cunoscuti practicanti ai meditatiei egiptene spunea in cartea sa „Meditatia – Calea Antica Egipteana catre Iluminare” ca meditatia te poate elibera de complexele mentale si te poate ajuta sa deslusesti misterele Universului.

  Textele egiptene spun ca aceasta forma de meditatie a stat si la baza maiestriei in crearea piramidelor. Chiar daca pentru multi tehnicile de construire a piramidelor sunt un mare mister, fiind atribuite chiar si extraterestrilor, putem presupune, cunoscand masura in care meditatia poate accesa capacitati aproape supraomenesti, ca cei care au ajutat la construirea piramidelor se aflau intr-o stare de meditatie profunda care ii ajuta sa transporte blocuri de piatra de pana la cateva zeci de tone.

  Atunci cand se vorbeste despre practica meditatiei in orice cultura, se presupune o tehnica prin care o persoana sta cu picioarele incrucisate, in liniste deplina cautand sa obtina pacea interioara. In vreme ce aceasta practica este foarte importanta in practica yoga pentru iluminarea spirituala, succesul unei meditatii are insa implicari mult mai profunde. Aceasta implica atingerea unei linisti interioare nu numai in contextul practicii de meditatie ci si in viata de zi cu zi indiferent de situatiile in care ajungi sa te afli.
  Metoda de meditatie

  Meditatia foloseste mantra „ankh ba”. Aceasta mantra poate fi tradusa ca „Sufletul traieste”, insemnand ca sufletul este o realitate vie, care trebuie experimentata aici pe pamant, aducand sentimente de bucurie profunda, vitalitate si dragoste in viata de zi cu zi.

  Ankh Ba. Ankh este un simbol egiptean, numit si „crucea egipteana” sau „crucea faraonilor”, de forma unui T cu o bucla deasupra. Ea are o multime de semnificatii, printre care si Viata Eterna. Este si simbolul pentru viata fizica, viata traita pe pamant, fiind simbolul purtat de amuletele pe care faraonii le primeau la nastere, ca bun venit. Cuvantul „ba” are si el mai multe semnificatii in scolile de meditatie egipteana, cea mai intalnita traducere fiind „Suflet”.

  Pentru a incepe, se repeta mantra „ankh ba” (cu voce tare sau in gand, in functie de situatie), in timp ce atentia se concentreaza asupra spatiului care se afla la mijlocul zonei dintre sprancene si linia parului. Cei care sunt antrenati in practica meditatiei pot simti rezultate mai rapid pentru ca se pot conecta direct la chakra din aceasta zona. Daca atentia se pierde, fie de la mantra, fie de la puctul de deasupra sprancenelor, se revine usor la starea de meditatie si se continua.

  Accentul se pune pe concentrarea atentiei si nu pe reprimarea altor ganduri. Pentru inceput starea de meditatie poate fi atinsa mai usor prin concentrarea asupra imaginii „ankh”, fie tiparita pe un perete, fie pe ecranul calculatorului. Desi aceasta imagine poarta energia initierii, nu este parte a mediatatiei „ankh ba” in sine si de aceea meditatia poate fi practicata in orice mediu, independent de orice surse materiale.
  Pentru a obtine cele mai bune rezultate din aceasta meditatie, se recomanda practicarea ei de cel putin 3 ori pe saptamana. Se recomanda de asemenea ca practica sa dureze in jur de 20 de minute. Majoritatea practicantilor simt o diminuare a capacitatii de concentrare si deci revenirea din meditatie dupa aproximativ 45 de minute. Totusi meditatia poate fi continuata in siguranta pentru o perioada indefinita de timp, de vreme ce energiile produse de aceasta vor fi temporar intrerupte in cazul unei „supraincarcari” cu energie.

  „Prin Suflet dobadim viata vesnica, pentru ca fara suflet corpul nu este nimic altceva decat argila fara viata.” proverb antic egiptean