• Home
 • Articole
 • Resurse
 • Servicii
 • Evenimente
 • Despre noi
 • Contact
 • Homeopatia

  “Traim intr-una dintre cele mai fascinante perioade ale istoriei umane. Practic, fiecare aspect al vietii omenesti trece printr-o schimbare conceptuala radicala – stiinta, politica, economia, ecologia, teatrul, muzica, etc. Asemenea schimbari se extind chiar si in domeniul medicinei. Viziunea materiala, obiectiva asupra lumii se destinde pentru a include si planul energetic al existentei. Conceptul care il descrie pe om ca pe o entitate completa, inlocuieste viziunea prin care pacientului i se ofera o diagrama de diagnostic fragmentata. In domeniul medicinei si terapiilor holistice, ca nutritia, acupunctura, etc, intr-o din ce in ce mai mare masura, accentul este pus pe puterea vindecatoare a individului si din ce in ce mai putin pe medicamente”

  Bill Gray MD medic homeopat – in intoducerea cartii “Homeopatia – medicina pentru noul mileniu” – George Vithoulkas

  Ce este homeopatia?

  Homeopatia este o stiinta medicala complexa bazata pe principiul de a stimula organismul sa se vindece singur. Nu prezinta toxicitate, este extrem de eficienta atat in cazurile acute cat si in cele cronice si este relativ ieftina. Raspandita in Europa, Marea Britanie, America Centrala si de Sud, India si Africa, homeopatia a cunoscut o explozie extraordinara si la noi in tara, ca o parte integrata a miscarilor de promovare a medicinei alternative.

  Principiile care constituie specialitatea homeopatiei au fost sistematic dovedite pe parcursul a doua secole de practica si validate de peste 200 de studii stiintifice.

  Principiile dupa care functioneaza homeopatia

  Conceptul de baza priveste simptomele ca pe manifestari are organismului care incearca sa se vindece. In cazurile acute de boala, febra, starea de slabiciune, durerea, diareea sau secretiile sunt eforturi de a elimina factorul vatamator si a inlatura toxinele, in timp ce organismul este incurajat sa isi incetineasca activitatea si sa se odihneasca. Artrita, migrenele sau hipertensiunea sunt incercari ale organismului de a se vindeca care nu dau rezultate, de aici si denumirea de boli cronice.

  In viziunea homeopatiei, simptomele reprezinta orice fel de limitare a individului, fie ea mentala, emotionala sau fizica.

  Medicii homeopati au observat ca practic toate substantele – plante, minerale sau de origine animala – pot declansa simptome daca sunt prescrise in doze atent verificate.

  Principiul de baza, verificat prin studii clinice riguroase este traditionalul “cui pe cui scoate” – o substanta care produce simptome in cazul unei persoane sanatoase va vindeca aceleasi simptome in cazul unei persoane bolnave.
  Cu ce este homeopatia diferita fata de celelalte ramuri ale medicinei?

  In primul rand este un proces cat se poate de natural, tratamentul stabilindu-se in urma unui interviu individual si nu prin analize de laborator sau dispozitive medicale. Opusa conceptiei medicinei alopate care cauta sa puna un diagnostic bolii pentru a intelege procesul care o cauzeaza – sperand ca astfel eforturile vor duce catre gasirea unui tratament – homeopatia nu depinde de stabilirea unui diagnostic ci cauta sa inteleaga ce anume face ca un anumit simpton sa apara la un anumit om. Aceasta abordare individuala duce la gasirea remediului potrivit, cel care stimuleaza forta vitala sa se vindece de afectiune, fie ca aceasta este sau nu usor diagnosticabila.

  Pacientul este supus unui interviu ce dureaza in jur de o ora, o ora si jumatate, care aduce in discutie toate simptomele, minore sau majore aparute fie la nivel mental, emotional sau fizic. Fiecare simptom va fi descris in functie de ce anume il atenueaza sau il agraveaza, cand apare, in ce circumstante, ce stari de dezechilibru par a duce catre acesta si daca poate fi pus pe seama unei conditii ereditare. Se cauta urmele procesului de vindecare, demarat deja de forta vitala a organismului, pentru ca remediul sa vina in ajutorul acestui proces.

  Teoretic, un singur remediu (din cele in jur de 2500 disponibile) este cu adevarat eficient la un anume moment. Daca remediul este corect, poate aparea o scurta criza de vindecare care dureaza de la cateva zile la cateva saptamani, urmata de o ameliorare graduala pe parcursul a unei perioade de cateva luni sau chiar ani de zile, in functie de severitatea cazului si de medicamentele alopate cu care remediul interactioneaza. In cazul in care remediul functioneaza, in general nu se intampla nimic – nu apar reactii adverse sau modificari in simptomele pacientului, pentru sa remediul in sine nu este toxic. Acest caz duce la alegerea unui alt remediu.

  Remediile

  In compozitia celor aproximativ 2500 de remedii intra plante, minerale, saruri, tesut animal, chiar si otravuri. Dintre cele 2500, in jur de 1000 sunt uzual prescrise. Exemple comune sunt: Pulsatilla (anemone – flori), Sepia (cerneala de sepie), Calcarea carbonica (carbonat de calciu din cochilia scoicilor), Sulph (elementul chimic), si Natrum muriaticum (clorura de sodiu, sarea de masa).

  Remediile sunt grupate in categorii. Daca un remediu actioneaza partial, de obicei se prescrie un remediu din aceeasi categorie in urmarirea unui rezultat mai bun. Cateodata remediile sunt grupate in functie de considerente botanice sau zoologice, dar de obicei ele cuprind elemente din toate regnurile naturale.

  Farmacopeea franceză definește remediile homeopate ca preparate obținute prin metoda diluțiilor succesive. Dintre formele cele mai des întâlnite sunt:
  Tincturile primare
  Soluțiile
  Soluțiile oftalmice
  Soluțiile injectabile
  Unguentele
  Supozitoarele
  Triturațiile
  Tabletele
  Globulele

  Homeopatie sau placebo?

  Cu siguranta se poate spune ca ideea de vindecare prin homeopatie, datorita naturii sale holistice nu neaga fenomenul pe care oamenii de stiinta il numesc placebo, mai ales daca interviul in urma caruia se stabileste tabloul clinic este bine intocmit, iar remediul potrivit este ales din prima incercare. Pacientul va avea incredere in vindecarea sa si deci se va vindeca mai repede. Totusi, homeopatia este de asemenea foarte eficienta in cazul bebelusilor si al animalelor unde nu poate fi vorba de constientizarea procesului. Mai mult, peste 89 de teste clinice si de laborator au fost publicate demonstrand eficacitatea remediilor, aratand ca tesuturile si celulele raspund cand sunt expuse la acestea.

  Ce afectiuni pot fi adresate homeopatiei?

  Se cunoaste eficacitatea remediilor homeopate in cazurile de raceala acuta, bronsita, pneumonie, gastroenterite, rani, stari de soc sau de anxietate, cu ameliorarea simptomelor in decurs de cateva ore. Cele mai potrivite afectiuni care pot primi remedii homeopate sunt insa cele cronice:
  alergiile
  astmul
  eczemele si alte forme de dermatita
  dereglarile cauzate de stres sau anxietate
  depresia
  comportamentul bipolar
  ADHD
  sindromul pre-menstrual
  menopauza
  migrenele
  hipertensiunea
  angina pectorala
  aritmia
  ulcerul peptic
  boala Crohn
  colita ulcertiva
  hepatita
  scleroza multipla
  lupus
  IBS
  sarcoidoza, etc.

  Remediile homeopate functioneaza indiferent de varsta pacientului.
  Candidatii ideali pentru aceste remedii sunt cei cu afectiuni care sunt greu de diagnosticat de medicina traditionala.

  Pe de alta parte, homeopatia nu are efect in cazul diabetului insulino-dependent, defecte cromozomale specifice cum ar fi siclemia sau in cazuri de obstructionari functionele avansate (blocaje ale arterelor, ale canalelor biliare, etc). Unele studii arata ameliorari in cazurile de TOC (tulburare obsesiv-compulsiva) si SLA (scleroza amiotrofica laterala). Cazurile de artrita degenerativa sau boala Parkinson sunt greu de tratat dupa o durata de aproximativ 10 ani.

  Viziunea homeopatiei

  Scopul ce sta in centrul acestui domeniu este vindecarea, iar rezultatele mondiale arata ca 80-90% din pacientii care recurg la homeopatie se pot astepta la rezultate notabile in primii doi ani – 70% chiar in primul an. Definitia vindecarii in homeopatie este restabilirea unui nivel optim de sanatate fara a depinde de medicamente, diete speciale sau alte tratamente.

  In medie (intotdeauna urmarind rezultate notabile) tratamentele homeopatice dureaza intre 3 luni si 2 ani, depinzand foarte mult de severitatea bolii, de puterea ereditara a fortei vitale si de cantitatea de medicamente prescrise in trecut.

  Cum stim ca remediul functioneaza?

  Remediul va fi administrat timp de 20 de zile, apoi reluat dupa 6 saptamani pentru a se verifica daca este cel potrivit. Daca nu apar schimbari, inseamna ca remediul nu este potrivit si trebuie schimbat. Daca apar schimbari, indeosebi in nivelul de energie sau la nivel mental/emotional, posibilitatea ca remediul sa fie cel corect creste, asteptandu-se progrese mai insemnate in lunile ce urmeaza in process.

  Dupa aceasta perioada de inceput, simptomele vechi pot reaparea, ele nefiind insa severe, determinand de fapt o modalitate de curatare a problemelor mai vechi nerezolvate. Aceste cazuri reprezinta un semn bun spre vindecare si nu regresia la starea de slabiciune sau boala initiala.

  In medie, o estimare a progresului poate fi facuta dupa 6 saptamani. La acel moment se poate constata o imbunatatire de 10 – 20 % in tabloul clinic al pacientului. Dupa cele 6 saptamani, progresul continua luna de luna.

  Ce poate face un pacient pentru a ajuta in propriul process de vindecare?

  Principala contributie a pacientului este o auto-observare sincera si profunda. Cu cat acesta ofera mai multe informatii despre simptomele si starile prin care trece, cu atat medicul homeopat poate prescrie un tratament mai eficient

  Trebuie luate vitamine sau tinute diete speciale?

  Nu intocmai. Cel mai bun nutritionist al unei persoane este insusi propriul organism. Medicii homeopati recomanda satisfacerea poftelor cu moderatie – exceptand zaharul (care nu are valoare nutritiva si este intocmai un declansator al poftelor), sau alcoolul pentru o persoana care sufera de alcoolism. Suplimentele de vitamine nu interfereaza cu tratamentele homeopate si in anumite cazuri pot fi de ajutor.

  In viziunea lui George Vithoulkas, unul dintre cei mai cunoscuti medici homeopati, castigator al premiului Nobel pentru Medicina Alternativa, sanatatea reprezinta: “Eliberarea de corvoada de a trebui sa acorzi atentie nemijlocita corpului datorita durerii sau slabiciunii.”
  Cei care doresc sa afle mai multe despre practicarea homeopatiei in Romania, pot gasi informatii pe site-ul Societatii Romane de Homeopatie – www.homeopatie-srh.ro, pe site-ul Asociatiei Romane de Homeopatie Clinica arhc.ro sau pe www.homeopatie.ro