• Home
 • Articole
 • Resurse
 • Servicii
 • Evenimente
 • Despre noi
 • Contact
 • Abordarea fricii cu ajutorul respiraţiei şi elementelor naturii

  Autor: Dan Mihăescu

  În experienţa mea am observat că şi oamenii care par cel mai echilibraţi pot trece prin perioade de anxietate şi chiar frică intensă. Oameni de mare succes internaţional, specialişti care o duc foarte bine financiar şi care au mulţi prieteni şi împliniri, oameni care aparent n-aveau niciun motiv să intre în panică.

  Profesorii cei mai direcţi cu care am lucrat în practica Qigong mi-au spus că frica face parte din viaţa celui care o trăieşte autentic şi că a te lupta cu frica este sinucidere. Ce poți face însă este să o simţi și să faci ceea ce ai de făcut în pofida fricii. Ideea că frica este absența iubirii nu este doar o zicere goală sau ceva “new age”, ci este abordarea celor mai practici oameni pe care i-am cunoscut.

  Cei mai abili specialişti în lucrul cu emoţiile, energia şi corpul pe care i-am urmărit nu recomandă niciodată metode de a nu mai trăi frica, ci întotdeauna recomandă metode de a face pace cu ea, folosind nu fuga sau lupta, ci iubirea care vine din centrul inimii, pentru a o depăşi. Pentru cine această afirmaţie pare mai mult teorie decât practică, tocmai această afirmaţie este cel mai important lucru pe care acea persoană ar trebui să se focuseze în practica sa concretă.

  Acestea fiind zise, sunt câteva metode care ne ajută să lucrăm cu fricile, atunci când aparent scapă de sub control. Toţi maeştrii spun că nu trebuie să fugim de frică şi incertitudine, căci ele fac parte din viaţă. Totuşi, dacă nu eşti încă un maestru, când cineva trece prin stări de panică, nu-l sperii şi mai tare, ci încerci să îl ajuţi. Iar acestea sunt câteva din modurile în care cineva te poate ajuta, sau prin care ne putem ajuta singuri.

  Remediile florale Bach

  Remediile florale sunt remedii homeopate create să ajute în special în echilibrarea emoţiilor. Ele sunt diferite de remediile date de un homeopat, care pot trata o gamă variată de afecţiuni inclusiv fizice şi care pot conţine componente inclusiv de origine animală. Remediile florale Bach sunt oferite de către consultanţi specializaţi în recomandarea acestui tip de remedii, produse de către o singură firmă în Marea Britanie şi care sunt preparate numai din flori. Există un remediu universal pentru stări de urgenţă, numit Rescue Remedy, care se poate lua chiar şi fără o consultaţie prealabilă, şi o serie de remedii foarte specifice care acţionează mai profund asupra cauzelor emoţiilor distructive. Cu cât se alege mai bine remediul potrivit, cu atât efectul este mai puternic şi mai rapid.

  Respiraţia Conșientă Rebirth

  Unul din cele mai uşoare moduri de a lucra cu emoţiile este respiraţia terapeutică Rebirth. Motivul pentru care este atât de eficientă este că lucrează pe toate planurile – fizic (celular), emoţional, mental, energetic şi spiritual. Tot ceea ce trebuie să facem într-o sesiune de respiraţie Rebirth este să respirăm continuu şi să ne relaxăm în fiecare moment astfel încât să nu obstrucţionăm nici inspiraţia, nici expiraţia care este relaxată, ca un oftat. O sesiune de respiraţie poate să elimine blocaje de natură fizică sau emoţională şi este ca un duş pentru interiorul nostru, după ea simţindu-ne proaspeţi şi mai în formă, ca şi cum am fi scăpat de un mare bagaj inutil pe care-l târam după noi. Practicarea unei astfel de tehnici în regulat, sub supervizarea unui practician certificat, ne ajută să avem şi în restul timpului o stare mai bună. După mai multe sesiuni ghidate, putem să practicăm şi singuri acasă, la munte sau, într-o variantă mai blândă a tehnicii de respirat, oriunde ne-am afla, chiar şi pe stradă.

  Este una din metodele cele mai puternice recomandate şi de Sal Rachele, autorul cărţilor Transformări Planetare şi Integrarea Sufletului.

  Unul din oamenii care vă pot ajuta cel mai mult să lucraţi cu frica este Dan Brulé, unul din primii pionieri ai mişcării Rebirth, specialist internaţional în respiraţie, care vine în România cam de două ori pe an. Dar există şi la noi în ţară practicieni foarte buni în terapia prin respiraţie Rebirth.

  Respiraţia Sufletului sau Buteyko

  Spre deosebire de practicienii Rebirth, care considerau că omul în general nu respiră suficient (şi aveau dreptate), doctorul Buteyko considera că oamenii respiră prea mult (şi avea şi el dreptate într-un anumit sens bine determinat). Metoda de respiraţie dezvoltată de el se adresa în special persoanelor cu astm, care simţeau că nu au suficient aer şi că nu pot să respire suficient de profund, ceea ce ducea deseori la atacuri de panică. Această metodă numită Buteyko sau Respiraţia sufletului dădea rezultate extrem de bune în majoritatea cazurilor şi consta în prelungirea pauzei dinainte de următoarea inspiraţie. El învăţa pacienţii să-şi ţină cât mai mult respiraţia înainte de a încerca să tragă următoarea gură de aer, dar fără a exagera – totul se întâmpla gradual. Prin această metodă se reglează un echilibru esenţial care ţine de raportul dintre oxigenul şi dioxidul de carbon din sânge şi se poate vindeca în totalitate şi definitiv astmul.

  Unul din profesorii care m-a învăţat despre lucrul cu energia şi frica mi-a indicat această metodă pentru a depăşi frica şi mi-a spus că este şi o metodă bună pentru a-ţi chema sufletul, astfel încât să poţi să-ţi auzi vocea intuiţiei. Spunea că metoda funcţionează inclusiv în caz de epilepsie şi alte stări foarte intense de panică. Dan Brulé, despre care am vorbit mai devreme, apreciază şi el beneficiile acestui tip de respiraţie în anumite contexte şi spunea că în cazul respiraţiei normale (pe parcursul zilei), dacă nu poţi să stai nici măcar 10 secunde înainte să tragi următoarea gură de aer, înseamnă că ai un dezechilibru în raportul dintre oxigen şi dioxidul de carbon şi că ar fi bine să practici câteva minute exerciţiul de prelungire a pauzei în care stai fără aer, fără a deveni inconfortabil. Acest lucru duce la mai mult echilibru într-un mod blând şi sigur.

  Lucrul cu vântul

  Vă recomand să mergeţi să învăţaţi acest lucru de la Remer Ra, al cărui site îl pun la sfârşitul articolului. Într-o singură zi de curs primiţi tot ce aveţi nevoie ca să lucraţi apoi, timp de 3 luni de zile, iar una din teme va include lucrul cu elementele naturii pentru vindecarea emoţiilor. Pentru cei care vin la cursurile mele ţinute în aer liber, eu le spun întotdeauna cursanţilor despre puterea vântului de a elimina anxietatea şi, dacă este vânt, profităm de acest lucru pentru a-l lăsa să ne cureţe de frică. În practica Qigong, nu este bine să laşi vântul să intre în tine. Totuşi, atunci când îl laşi să te cureţe de frică este cu totul altceva. Contează foarte mult atitudinea cu care se face acest lucru, de aceea e bine să înveţi direct de la cineva care a mai făcut-o.

  Lucrul cu copacii

  Unul din cel mai frumoase moduri de a scăpa de energia emoțiilor negative este să lucrăm cu copacii. Astfel putem nu doar să eliminăm frica, furia sau tristețea, ci chiar să ne încărcăm cu energie și esență vitală, care ne reface corpul și ne redă tinerețea. Acest mod de lucru este benefic atât pentru practicant, cât și pentru copac, întrucât energia emoțiilor umane, fie ele și negative, este ceva de un ordin superior pentru forme de viață precum copacii. Ei le pot transforma și se pot folosi de ele, chiar dacă pentru noi sunt negative în sensul că ne distrug sănătatea. Frica noastră este, pentru un copac, ce ar fi pentru noi o trăire pe care o are o formă evoluată de conștiință cum ar fi planeta Pământ sau Soarele. Nici nu ne putem imagina așa ceva. Modul concret de lucru cu copacii este foarte simplu, dar necesită inițiere. Dacă vreți să lucrați fără a ști cum, doar stați în preajma copacului și cereți-i să vă ajute, dar nu țineți palmele la 2 centimetri de el și nu atingeți copacul ca să inițiați voi direct un schimb energetic, atâta timp cât nu sunteți 100% siguri că ați fost acceptați.

  Ritualul Focului

  În multe tradiții șamanice, focul (fizic) se folosește pentru a scăpa de frică. Există un ritual în care se aprinde un foc sau o candelă mai puternică și oamenii stau în cerc în jurul flăcării. Poate să fie și o butelie folosită în drumețiile montane. La workshopurile la care am fost eu, în peșteră, am folosit o astfel de sursă de foc. Astfel, intrând într-o stare profundă de liniște, fiecare se conectează cu frica sa amintindu-și diferite lucruri din viața sa care-i produc frică și are intenția de a arunca în foc fricile respective, pe tot parcursul acestui ritual uitându-se mereu fix către flacără. În general, este mai bine dacă o astfel de sesiune de lucru este condusă de cineva care are un pic mai multă energia astfel încât să poată să transforme o parte din frică și să ajute participanții să intre într-o stare profundă și detașată, ca să poată să observe fricile și să le arunce în foc, fără să înceapă să gândească și să le amplifice și mai mult prin gânduri.

  Soarele: Legat de elementele naturii, merită menţionat şi faptul că expunerea la lumina directă a Soarelui ajută enorm în menţinerea echilibrului emoţional. Expunerea la soare ajută la producerea vitaminei D şi la fixarea calciului şi a altor minerale necesare sistemului nervos. Chiar dacă este iarnă, e bine să profităm de zilele cu soare şi să ieşim la geam (cu geamul deschis), să-l lăsăm să ne vadă măcar faţa şi braţele, întrucât nu este de glumă cu lipsa vitaminei D.

  Alte ajutoare:

  Pentru un plus de speranţă şi pentru a vă reaminti cine sunteţi cu adevărat, nu rataţi transmisiunile gratuite cu Braco, un om simplu prin care se întâmplă minuni. În lume sunt câţiva oameni ca el prin care curge lumina şi iubirea cu atâta putere.
  Căutaţi Braco România şi intraţi pe site-ul internaţional pentru transmisiunile live.

  De asemenea, Inelia Benz propune pe site un exerciţiu de procesare a fricii, spunând că este una din uneltele esenţiale în procesul de ascensiune.

  Site-ul lui Remer Ra este aici.

  Articol publicat şi pe site-ul meu: Abordarea fricii cu ajutorul respiraţiei şi elementelor naturii.