• Home
 • Articole
 • Resurse
 • Servicii
 • Evenimente
 • Despre noi
 • Contact
 • Dincolo de ceea ce ştim

  Autor: Florian

  Este destul de clar ca in acest moment stim doar o mica parte din toate legile universului nostru si ca este probabil sa nu le aflam pe toate niciodata . Cu cat stiinta moderna avanseaza mai mult cu atat este mai cert faptul ca universul in care traim este mai complex decat puteam sa ne imaginam inainte.

  A trecut mult timp de cand credeam ca traim pe o bucata de pamant plata ca o farfurie in jurul careia se invart toate stelele cerului . Stiinta a ajuns treptat atat de departe incat acum putem stoca toata informatia acumulata in ultimele secole pe o bucata de materie de doar cateva grame fie ea CD , DVD , Memory stick etc.

  Si totusi , cu fiecare pas facut in intelegerea legilor fizice am mai uitat un pic din intelepciunea antica a civilizatiilor ce ne-au precedat , intelepciune bazata in special pe comuniunea cu mediul inconjurator . Acest lucru este simtit din ce in mai acut astazi in problemele ecologice cu care ne confruntam , probleme datorate tocmai pierderii legaturii intime cu planeta noastra .
  Procesul de evolutie stiintifica insa nu a urmat acelasi tipar pe tot globul , modelul adoptat de occidentali fiind total diferit fata cel adoptat de orientali . Astfel , daca vesticii au cautat aproape exclusiv cunoasterea exterioara a fenomenelor fizice , popoarele orientale si-au bazat mult mai mult cercetarile pe intelegerea interioara a omului si pe interdependenta dintre el si mediul inconjurator . Aceasta a dus ca in prezent orientalii sa aiba raspunsuri foarte elaborate la unele din problemele pe care vesticii deabia apuca sa le studieze , una dintre acestea fiind si fiziologia energetica a fiintei umane.

  Inca de acum multe mii de ani , civilizatia chineza interesata de mecanica fiintei umane a ajuns sa descopere ca omul se bazeaza pe o fundatie energetica foarte elaborata , ajungand sa descopere chiar traseele de curgere a acestei energii prin corp. Astfel au aparut meridianele energetice si punctele de acupunctura , ce au devenit intens folosite pentru tratarea si chiar preventia diferitelor boli fizice sau psihice . Dovada valorii acestor practici este insasi durata lor de viata , metode ca acupunctura , presopunctura , si terapiile energetice (qigong etc.) fiind folosite deja cu succes de cateva mii de ani . Un alt argument ce demonstreaza vericiditatea acestor practici este si faptul ca au inceput sa fie studiate si aplicate si in afara spatiului oriental , dezvoltarea acestora in Europa si pe continentul american fiind din ce in ce mai mare.

  Tinand cont ca nu ne mai aflam in vremuri in care superstitia sa ne impuna sa facem anumite lucruri aparent fara nici un motiv si gandindu-ne la gradul de cunoastere stiintifica din ce in ce mai inalt al omului de rand care recurge la aceste practici , ar trebui sa ne intrebam daca nu cumva aceste terapii energetice sunt mult mai fondate stiintific decat credeam inainte.

  Sa spunem acum ca aceste terapii alternative nu au nici un efect , fara sa incercam macar sa vedem argumentele pro si contra si fara sa incercam sa aflam mai mult despre ele , poate sa ne faca sa pierdem un ajutor extrem de pretios in gasirea echilibrului atat de necesar in traiul intr-o lume din ce in ce mai agitata si dezechilibrata . Si daca aceste dezechilibre ajung sa se manifeste in plan fizic sub forma unor boli pe care medicina moderna nu stie inca sa le trateze (cancere , leucemii etc.) devine deosebit de important sa incercam sa obtinem cat mai multe informatii despre aceste terapii alternative si , daca consideram apoi ca ne pot ajuta , sa le folosim pentru a ne gasi vindecarea.

  Dincolo de aceste terapii si dincolo de ceea ce stim despre viata noastra aici si acum , este posibil sa gasim raspunsul la intrebari personale pe care le avem de multa vreme si cunoscandu-ne mai bine pe noi si mediul inconjurator sa dobandim echilibrul pe care poate il cautam de mult timp.